O všem, co hýbe mým světem

Mein Bild
Innsbruck, Tirol, Austria
"Co dosažením cílů získáte, není tolik důležité jako to, čím se v průběhu cesty k těmto cílům stanete."
~ Zig Zigar ~

"Nerozebírejte pořád, čeho všeho můžete jednou dosáhnout. Raději přemýšlejte, jak moc můžete milovat to, co právě teď děláte."
~ Leo Babauta ~

17. September 2010

Pro lidi, kteří se o Rakousku chtějí dozvědět více a hledají konkrétní informace o dopravě, jazykových kurzech nebo o setkáních lidí, žijících ve Vídni, je bezesporu zajímavá stránka zaměřená na informace o Rakousku. Já sama tam občas přispěju nějakou tou odpovědí, ve stylu "když můžu, pomůžu" pod nickem la denü v sekci zeptejte se. Většinou nečekejte, že vám na dotaz někdo ihned odpoví. Za to se docela může vyplatit prolistovat historii dotazů. Některé jsou totiž kladeny velice často.

Něco se dá najít i tady austria.name ;)
Koho pak zajímá studium na vídeňské univerzitě, najde všechny informace pod Uni Wien, stránka také nabízí angličtinu pro neněmčináře.
Institut, na kterém jsem studovala já, patří pod Universität Wien a jmenuje se Zentrum für Translationswissenchaft. Výuka každoročně podléhá nemalým změnám a univerzita studium studentům dost komplikuje. Na druhou stranu vychází vstříc zaměstnaným a s dětmi, a lze jí tudíž přičíst k dobru, že si každý student sestavuje svůj studijní plán sám. K tomu je však zas nutné dodat, že fixní plán neexistuje, každý si musí ohlídat sám, co má absolvovat jako první, aby mohl postoupit dále, takže pro prvosemestrové to je zmatek na zmatek, a pokud to nevzdají v prvním semestru, pak je zaručeně odradí SPOT a podobné vymyšlené, a navíc zhola k ničemu, zkoušky. Budiž těm, co toto překonají, připomenuto, že se platí vysoké školné a každá promarněná zkouška znamená ještě víc práce a placení v budoucnu. Jediným pro studenty, užitečným, ale to je i zde příliš silné slovo, je Studienvertretung StRV, sestávající z několika studentů školy, neboli místo, kam se mohou obrátit se svým dotazem. Tady doporučuju zakoupit hned na začátku Studienleitfaden, aby se člověk ve studiu zorientoval. Za mě stával 2€.
Když v roce 2008 v předčasných volbách kancléř Faymann slíbil, že zruší v prvních třech letech poplatky za studia a k tomu ještě přidá dva tolerantsemestry, a pak vyhrál a co slíbil, to dodržel, radovala sem se jako malá. V platnost to vešlo sice až od letního semestru 2009, ale ještě jsem si mohla plně vychutnat ty moje další tři semestry bez poplatků za studium.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

Sleduj můj blog!

Translate

中文(简体) Português English (US) Français Deutsch Italiano 日本語 한국어 Русский Español
Follow Tak jdouc po cestě svojí . . .