O všem, co hýbe mým světem

Mein Bild
Innsbruck, Tirol, Austria
"Co dosažením cílů získáte, není tolik důležité jako to, čím se v průběhu cesty k těmto cílům stanete."
~ Zig Zigar ~

"Nerozebírejte pořád, čeho všeho můžete jednou dosáhnout. Raději přemýšlejte, jak moc můžete milovat to, co právě teď děláte."
~ Leo Babauta ~

10. April 2012

Ostern neboli rakouské Velikonoce

Rakouské Velikonoce probíhají dosti podobným způsobem jako ty české, ale v jistých drobnostech se přeci jen liší. Načasování je stejné, i když se nedá říct, že by i ty české Velikonoce se striktně držely nějakého přesného data, spíš se řídí určitou pravidelností podle lunárního kalendáře. Takže přesněji řečeno: první neděle po prvním jarním úplňku je Velikonoční neděle a následně po ní Velikonoční pondělí.

Velikonoční zvyky: Rakušané dělají hodně věcí podobně, zdobí na různo vajíčka, zpravidla se sejde celá rodina, hodně se jí a pije, typická jídla pro tento jarní čas je chřest [tzv. Spargel oda Spágy], takže zcela určitě bude k obědu. Tam, kde jsem byla já, jsem neviděla ani pečení mazanců, ale spíš nakupování, ale někde am Land to určitě dělají jako u nás. Co je jiné a působí opravdu legračně, je to, že vajíčka se pro koledníky schovají v trávě nebo sněhu, podle toho, jaké je počasí, ale vždy někde venku, a koledník je chodí hledat.

Typicky české pletení pomlázek z vrbového proutí je krásný zvyk a neodmyslitelně k tomu patří obcházení sousedů a příbuzných v dopoledním čase, zpívání koled ztv. hodování, výsluřka v podobě malovaných vajíček a sladkostí, od určitého věku i pití panáků a polévání vodou koledníků. Dle mě je to daleko zajímavější a mnohem větší legrace!

U nás doma sme je slavili jako děti pravidelným koledováním u babičky, ale v posledních letech si hlavně užíváme výzdoby a tvorby z vyfouknutých vajíček a já se vždy raduji nejvíc z probouzející se přírody.

Zde má vlastní velikonoční tvorba :)









...

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

Sleduj můj blog!

Translate

中文(简体) Português English (US) Français Deutsch Italiano 日本語 한국어 Русский Español
Follow Tak jdouc po cestě svojí . . .