O všem, co hýbe mým světem

Mein Bild
Innsbruck, Tirol, Austria
"Co dosažením cílů získáte, není tolik důležité jako to, čím se v průběhu cesty k těmto cílům stanete."
~ Zig Zigar ~

"Nerozebírejte pořád, čeho všeho můžete jednou dosáhnout. Raději přemýšlejte, jak moc můžete milovat to, co právě teď děláte."
~ Leo Babauta ~

28. Mai 2012

Úsporné žárovky obsahují chemikálie způsobující rakovinu

Opět ožily obavy ohledně bezpečnosti energii spořících žárovek, poté, co skupina vědců varovala, že obsahují rakovinu způsobující chemikálie.
Jejich zpráva sděluje, že tyto žárovky by neměly být
po delší dobu umístěny v blízkosti něčí hlavy, protože v zapnutém stavu emitují jedovaté materiály. 
Peter Braun, který provedl testy v berlínské laboratoři Alab, řekl: „U takových karcinogenních látek je důležité, aby byly drženy v co největší vzdálenosti od lidí.“
Tyto žárovky jsou již široce používány v Británii, po nařízení EU zrušit tradiční vláknové žárovky do konce tohoto roku.
Ale němečtí vědci tvrdili, že několik karcinogenních chemikálií a toxinů je uvolňováno, když jsou zapnuté i k prostředí přátelské kompaktní fluorescentní lampy (CFL), včetně fenolu, naftalínu a styrenu.
Andreas Kirchner z Federace německých techniků řekl: „Kolem těchto lamp se tvoří elektrický smog.“
„Proto je používám jen velmi sporadicky. Neměly by být používány v nevětraných oblastech, a zcela určitě ne v blízkosti hlavy.“
Britští experti trvali na tom, že je třeba další výzkum, a vyzývali uživatele, aby nepanikařili.
Dr. Michelle Bloor, docentka ekologických věd na univerzitě v Portsmouth, Daily Express řekla: „Je potřeba dalších nezávislých studií, které by předložený německých výzkum podpořily.“
Ministerstvo životního prostředí trvá na tom, že žárovky jsou bezpečné, navzdory faktu, že obsahují malé množství rtuti, která by mohla uniknout po rozbití skla.
Oznámení na jeho internetové stránce uvádí: „Energeticky úsporné žárovky nejsou pro veřejnost nebezpečné. Ačkoliv obsahují rtuť, omezenou na 5 mg na lampu, nemůže z nedotčené lampy uniknout.
V každém případě je nepravděpodobné, že by velmi malé množství obsažené v energetický úsporné žárovce mohlo uškodit, dokonce i když se lampa rozbije.“
Poslední zpráva uvádí tvrzení Abrahama Haima, profesora biologie na univerzitě v Haif+ě v Izraeli, že žárovky mohou mít za následek vyšší míru výskytu rakoviny prsu, pokud jsou používány v noci.
Řekl, že modré světlo, které CFL emitují, silně připomíná denní světlo, narušuje tvorby hormonu melatonin v těle více, než starší vláknové žárovky, které vydávaly žluté světlo.
Asociace Migraine Action varovala, že mohou vyvolávat migrény, a specialisté na péči o pokožku tvrdili, že jejich intenzivní světlo může zhoršovat celou řadu existujících problémů s pokožkou.

Vyšlo: osud.cz

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

Sleduj můj blog!

Translate

中文(简体) Português English (US) Français Deutsch Italiano 日本語 한국어 Русский Español
Follow Tak jdouc po cestě svojí . . .